Skuespiller Elizabeth Taylor

Skuespiller Elizabeth Taylor
1950-tallet

Ane Dahl Torp

Ane Dahl Torp
Hun har latt seg inspirere av 1930- tallet

Renessansen

Renessansen
Dronning Elisabeth med en tønneformet vertugal under kjolen.

Følgere

onsdag 24. februar 2010

1920 -1930, hår og make up

Hår & Make up
flappers_duo[1]
På begynnelsen av 1920- tallet skulle vi i Norge få det første opptaket til damefrisørfaget. Dette kan sees i sammenheng med kvinnefrigjøringen som var fremtredende på begynnelsen av dette tiåret. Det skulle vise seg å skje radikale endringer for kvinner i forbindelse med hår og makeup på 1920- tallet. The Flapper, Le Garconne og Vampen, var en betegnelse på såkalte frekke kvinner. Disse kvinnene frontet det som skulle bli dette tiårs nye kvinneidealet. Bilde til høyre viser Flapper jenter fra sent 1920-tallet.
Tidligere hadde langt hår vært en indikasjon på kvinnelighet, men på 20-tallet lot kvinnene lokkene falle. Kvinnene ble betydelig kortere på håret, og frisyren bob ble en klassiker. Louise Brooks var typisk Le Garconne med sin karakteristiske bob frisyre, bleke hud, markerte øyne og munn.
En annen frisyre som var svært populær blant datidens kvinner, var shingle-frisyre. Dette var en frisyre som ble introdusert via Chanel i 1924, og var en typisk Le Garconne- mote. Det som særpreget denne frisyren, var den barberte nakken. Videre ble håret på sidene og oppå hodet glattfrisert inntil hodet, og trukket fram inntil ørene. Frisyren var ofte gredd i en sideskill med en hårspenne festet i luggen.


c. 1925: Louise BrooksK7HED00Z[1]
Louise Brooks


Louise Brooks en inspirasjon for kvinner på 1920. tallet. Se, og la deg inspirere:



Midt på 20-tallet skulle det bli vanlig med vannondulasjon. Dette var en teknikk, hvor man skapte bølger i kvinnen eller mannens hår. Bølgene ble laget ved hjelp av kam og fingrer.



250px-Icall_Machine_1920[1]I ca. 1925 ville permanent gjøre seg gjeldende for datidens kvinner. Permanenten ble gjennomført etter det såkalte varmepermanent prinsippet. Bilde til venstre viser en kvinne som tar permanent. Her ser man tydelig de strømførende kablene som er festet til hver enkelt spole i håret.







Clark%20Gable[1] På 1920- tallets herrefrisyrer var kort ved ørene og i nakken. Håret oppå hodet var lengre, og ble holdt på plass med for eksempel pomade. Dette var en frisyre som forøvrig skulle være moderne over flere tiår. Frisyren skulle ha tilnærmet lik utforming, uten de store variasjoner.Skjegg var ikke spesielt vanlig i denne perioden, ofte var det kun en liten bart som ble benyttet.
Clark Gabel (bilde) var på 1920-tallet ett stort forbilde for mange menn.



På 1920-tallet var den lyse huden ennå populært. Kvaliteten på de ulike produktene var ikke av de beste. Leppestiften var noe som svært ofte rant utover, det førte til at den i all hovedsak ble lagt midt på leppene. En liten børste og ett kullstykke ble benyttet som maskara. Øyenbrynene på 1920 tallet var ett kapitel for seg selv. Enkelte kvinner nappet bort alt av bryn, for så å tegne på nye. De nye brynene ble plassert høyere opp enn det som var naturlig. Det påtegnede brynet hadde lett for å gi kvinnene ett trist og gåtefullt blikk.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kilder som er brukt i bloggen

Anne Kjellberg. Dronning Maud. Et liv - en motehistorie. Henny Harald Hansen. Våre klær gjennom tidene. Janet Arnhold. Patterns of fashion 2 (ca. 1860-1940). John M. Espeland, Frisørfagets historie, 1979. M. Hamilton Hill and P. A. Bucknell. The evolution of fashion. Robin Bryer, The history of hair, 2000. R. Turner Wilcox.The dictionary of costume. Bildene i bloggen er private eller hentet fra google. com

1950-1960

1950-1960

1930-1940

1930-1940